Хърватия подписа  споразумение с Еврокомисията, в който се регламентира как

...
Хърватия подписа  споразумение с Еврокомисията, в който се регламентира как
Коментари Харесай

Хърватия подписа споразумение с ЕК за отсичането на собствени евро монети

Хърватия подписа  споразумение с Еврокомисията, в който се регламентира по какъв начин страната ще отсича лични евро монети, откакто стане част от еврозоната, предадоха хърватските медии.

Това стана след среща на финансовите министри от еврозоната в словенския град Бърдо. На публична гала бе подписан Меморандум за разбирателство от изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис, еврокомисарят Паоло Джентилони, ръководителя на Еврогрупата Паскал Донохю и шефа на Хърватската национална банка Борис Вуйчич.

На въпрос по кое време България ще може също да подпише такова съглашение представител на Еврокомисията е споделил, че това ще стане в период 18 месеца преди участието на страната ни в еврозоната, съобщи Дневник. По  план България би трябвало да размени лв. с евро през 2024 година

Целта на хърватското държавно управление е страната да размени местната  куна с евро при започване на 2023 година, макар че подаде кандидатура за участие в еврозоната 1 година по-късно от България.

Досега двете страни вървяха дружно в процеса, като те бяха признати във валутния механизъм ERM II по едно и също време на 10 юли 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР